Samebröllop i Ammarnäs 2014

Samebröllop i Ammarnäs 2014

Brudparet med familj

Präst i samedräkt

Präst i samedräkt

I veckan har mina lektioner i SO handlat om samerna, om Sapmi, kläderna, språket och sången.
Det finns mycket att undervisa om.
Vi har läst faktatexter om renen och provsmakat renkött. Vad betyder ”närproducerat” och hur kan köttet ha ett kilopris på 749 kr?

Vi har pratat om den samiska flaggan, som hissades i vår kommun idag, och vad dess färger och symboler betyder. Från det samiska museet Attje hemsida har jag hämtat en lärarhandledning som är guld värd. Mina elever färglade kolten som finns med i den, det är en väldigt bra övning för att lära sig läsa beskrivningar och nu hänger det fina klippdockor med samedräkt i mitt klassrum.

Jojk, är ett måste, av Sofia Jannokk och talangen Jon Henrik med Daniels jojk.

Från mediacenter i Västerbotten streamade jag en film om samer. Den heter ”Hundra ord för snö” och har undertiteln ”Vem är same”. Här fick vi begrepp som sameby, lassokastning, kalvmärkning, renskiljning, renhage, samiska och mycket mer.

Med läsverktyget ”Puffin browser” kan man läsa flashfiler på iPad och det behövs för de som vill se på UR:s http://www.ur.se/gulahalan/. Här kan man lära sig några fraser på samiska bland annat.

Jag har förmånen att bo i en kommun som har två samebyar. Bilderna är från Ammarnäs och ett samiskt bröllop som jag besökte. Det var så vackert. Ja, det var nästan magiskt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation