qr-kodI år undervisar jag i elevens val på vår högstadieskola. Eleverna är från alla klasser, d.v.s. från förberedelseklass t.o.m. årskurs nio.

En del elever kan mer än mig om appar som IMovie. De gör avancerade filmer, och är väldigt kreativa.  Nästa utmaningen jag har gett dem är att skriva ett manus utifrån en  narrativ genre och att den ska vara på engelska. Till eleverna som är nybörjare i svenska språket har jag spelat in lite enklare texter och lagt på Showbie. De får lyssna på texten, och sen skriva vad de hör. Därefter får de läsa texten och jämföra med det de skrivit.

Vi ska även göra qr-koder på elevens val. Så här, som ovan, ser mitt första bidrag till Qr- kod ut till vårt jultema i Språkintroduktionsklasserna. I år skall tipsrundan bestå av qr-koder hade jag tänkt!B

Två av elever påbörjade en julkalender med koder, med länkar till youtube.

I min egen Språkintroduktionsgrupp skrev jag ut samma kod, som den ovan, på papper. Jag instruerade eleverna att de skulle ladda ner appen QR reader från AppStore utan att tala om varför. Efter att de gjort det, gick vi genom texten på låten ”Tänd ett ljus” och de översatte ord så de förstod ordens betydelse samt att vi diskuterade budskapet i texten. Därefter fick de scanna koden på mitt papper med ”kodläsarappen”. Vi lyssnade på den låten med musik och text, eftersom koden var länkad till youtube där sången fanns med både ord och ljud. I QR kod appen, som de sedan laddade ner, visade jag hur man gör koder med en länk, som min kod här ovan, samt kod med ett textmeddelande. De var trevligt att gå runt och scanna koder med meddelanden som ”Hej larare hur mr du?” Våra vokaler kan tyvärr inte denna app översätta, så där får man tänka i nya banor, med andra ord, om man vill säga saker som inte saknar vissa bokstäver.

De här apparna använde jag för att läsa och göra QR koden:
image

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation