image
Jag har en lektion, en gång i veckan, som endast  är 30 minuter lång i min Språkintroduktionsklass. Den är i slutet av dagen och eleverna brukar vara ganska trötta så jag brukar variera den på olika sätt, men innehållet är alltid detsamma: frågor och svar.

Den här lektionen fick de söka efter frågor i böcker vi läser under andra lektioner. Det är delvis lättlästa böcker som jag fått från Vilja förlag för att prova dem i min undervisning. Förlaget var nyfikna på hur de tas emot av mina elever då de är skrivna för en lite äldre målgrupp, på SFI.

Vem är jag? Zlatan! Här finns ett lektionsförslag från bloggen ”Nya unga”. Eleverna får ställa frågor, och på så sätt veta vem de ”är”.

När  jag undervisat om frågor och frågeord och även eleverna skrivit frågorna de hittat i böckerna på tavlan  blev det lite ”rörigt” tyckte jag.

Jag kände att det här måste jag strukturera upp så det blir mer tydligt. Jag hade tänkt göra spalter i ett Word dokument så eleverna skulle kunna skriva sina frågor på det, men fann till min stora glädje inför nästa dags första lektion, ett material ur läromedlet Omvärldskunskap. Det var listor på frågeord samt en beskrivning hur man skriver frågor samt tillhörande listor med rutor för orden. Listorna gjorde det lite mer tydligt för eleverna. Det var lättare se skillnaderna i att skriva frågor med frågeord eller verb. Jag förklarade att när man skriver frågeord med verb så är fundamentet tomt, och att verbet är det första ordet men alltid har plats två i en huvudsats.
image

Bra frågor att ställa i ett klassrum har jag samlat i mitt Pearltree. Bland annat denna pdf av Eva Eriksson om öppna frågor för analysförmåga, kommunikationsförmåga med flera förmågor.

Träna på frågor, för SVA elever.

För att de som kommit lite längre i språket, och för att eleverna ska kunna både lyssna på en förklaring om ordföljd i frågor och träna på ordföljden så har jag lagt dessa länkar på Showbie.

Digitala spåret. Om du har lärplatta öppna länken med Puffin.

Kalle Cederblad. Frågor och frågeord på Youtube.

Marie Edström frågeord.

Sanoma utbildning. Öva på ordföljd i frågor från temat Hus och hem.

Sfi B Framåt. Länken måste öppnas med Puffin browser om man använder iPad. Den kan hantera FlashPlayer hemsidor.

Imorgon ska jag använda mina böcker än en gång. Jag har kopierat sidor ur olika böcker vi läst, och eleverna ska få göra dikter av ord i sidorna. Som i blackout poetry.

Blackout poetry

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation